Sowieso is een mooi Nederlands woord dat al sinds het begin van de twintigste eeuw in dit land in gebruik is. Inmiddels kun je zeggen dat sowieso tot de typisch Nederlandse woorden behoort, maar het woord is oorspronkelijk ontleend aan het Duits. Volgens van Dale betekent het ‘toch al’ en ‘in elk geval’. Vaak wordt het ook als synoniem gebruikt voor ‘hoe dan ook’ en ‘wat er ook gebeurt’.

Vertaalopties in het Engels voor sowieso
Via vertaalwebsites kun je een heleboel verschillende opties vinden voor de Engelse versie van sowieso. Zo kun je onder meer kiezen uit anyway, anyhow, in any case, definitely, always, either way, in the first place, certainly, regardless en in any event. Maar welke moet je nu kiezen? Elk van deze opties kent namelijk een net ietsjes andere betekenis of nuance, afhankelijk van de context en zinsstructuur. Sommige vertaalopties kunnen nogal vreemd of verwarrend klinken in het Engels. Stel dat je bijvoorbeeld ‘Ik kom sowieso te laat’ zou vertalen met ‘I am always going to be late’, dan klinkt het alsof je iemand ervoor wil waarschuwen dat je altijd te laat komt op je afspraken. Betere vertaalopties zijn ‘I am going to be late anyway’, of ‘in any case, I’m going to be late’, of ‘I’m definitely going to be late’.

Voorbeeldzinnen
Hier nog een aantal zinnen om je te laten zien hoe je sowieso op verschillende manieren in het Engelse kunt gebruiken:

Thursday is 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 not an option for me. (Ik kan sowieso niet op donderdag.) 

𝗜𝗻 𝗮𝗻𝘆 𝗰𝗮𝘀𝗲, that seems like a better idea to me. (Dat lijkt me sowieso een beter idee.) 

He is 𝗰𝗲𝗿𝘁𝗮𝗶𝗻𝗹𝘆 not a fan of modern art. (Hij is sowieso geen liefhebber van moderne kunst.) 

𝗘𝗶𝘁𝗵𝗲𝗿 𝘄𝗮𝘆, we need to discuss that carefully first. (We moeten dat sowieso eerst goed bespreken.)

But 𝗮𝗻𝘆𝘄𝗮𝘆, that’s a long ways off. (Dat gebeurt sowieso pas veel later.) 

Anyhoo, ik hoop dat je hier wat aan hebt! 😊

Weet je nog meer van dit soort typisch Nederlandse uitdrukkingen en vraag je je af hoe je deze in het Engels moet zeggen? Stuur me dan een berichtje via het contactpagina, dan ga ik er voor je naar kijken!