Daar sta je dan zeker niet alleen in. Het lijkt zelfs ontzettend veel voor te komen. En toch heb je Engels vaak wel nodig, op je werk, voor je studie of gewoon op vakantie in het buitenland. Lijkt het je heerlijk om eindelijk eens af te rekenen met die onzekerheid en gesprekken in het Engels met gemak en zelfvertrouwen te voeren? Daar help ik je graag mee. Door te wandelen terwijl je Engels leert krijg je meer zelfvertrouwen en neem je de informatie ook makkelijker op. Het is een ‘brain-friendly’ manier van leren die je hersenen stimuleert, je geheugen verbetert en je creativiteit vergroot. Maar boven alles is het gewoon een hele prettige en ontspannen manier van leren!

Bang om fouten te maken in het Engels

Het is verreweg de belangrijkste motivatie die ik hoor waarvoor mensen zich bij mij aanmelden voor Engelse lessen: de onzekerheid die ze voelen wanneer ze Engels moeten spreken. Vaak is dit iets waar ze al jaren tegenaan lopen.

“Mensen zijn bang dat als ze fouten maken in het Engels, ze dan onprofessioneel over zullen komen.”

Wat hun achtergronden of redenen mogen zijn, deze angst en onzekerheid rondom het Engels spreken lijkt ontzettend veel voor te komen. Vaak hoor ik bijvoorbeeld van klanten dat ze bang zijn om fouten te maken in het Engels omdat ze dan misschien onprofessioneel over zullen komen. Straks denken hun klanten of collega’s dat ze hun vak niet goed beheersen doordat ze steeds naar de juiste Engelse woorden moeten zoeken of moeite hebben met de uitspraak. Ook hoor ik helaas verrassend vaak dat mensen vroeger op school allerlei vervelende en zelfs pijnlijke ervaringen hebben gehad met onaardige leraren Engels, waardoor ze zelfs jaren later nog steeds angstig worden als ze de taal moeten spreken. Ze hebben dan – begrijpelijk – allerlei strategieën ontwikkeld om het Engels spreken te vermijden. Wat natuurlijk niet alleen voor hun persoonlijk hartstikke jammer is, het is ook redelijk onpraktisch. Engels kún je tegenwoordig haast niet vermijden, wat je vakgebied of studierichting ook mogen zijn.

Tijd om het monster te verslaan!

Maar los van alle praktische redenen om de Engelse taal wel enigszins goed te kunnen spreken en te verstaan, is het ook gewoon ontzettend fijn om eindelijk eens af te rekenen met iets waarmee je lange tijd hebt geworsteld. Zelf had ik jarenlang een enorme angst voor autorijden. Ik had er zelfs een heel jaar therapie voor nodig om zonder torenhoge spanning over de snelweg te kunnen rijden. Super onpraktisch natuurlijk, zo’n angst, maar ook bij mij zat daar uiteraard een hele geschiedenis achter. Gelukkig heeft die therapie goed geholpen en zoef ik nu redelijk zelfverzekerd over de Nederlandse wegen (al zal ik vermoedelijk nooit écht liefhebber worden van de snelweg. Maar ja, ieder z’n talent, denk ik dan). Behalve de praktische voordelen wat het opleverde, bracht de overwinning van mijn rijangst mij ook een enorm gevoel van opluchting en zelfvertrouwen. Want als ik dit monster kon verslaan, wat kon ik dan al niet meer?

Een ontspannen mens leert het makkelijkst

Het ding met angst en spanning is dat ze niet alleen tussen je oren leven, maar juist in je hele lichaam. Wanneer we iets moeten doen wat we eng vinden, of wat zich niet in onze comfortzone bevindt, is het ons lichaam die hier als eerste op reageert. Klamme handen, een droge mond, een hoge, oppervlakkige ademhaling en een snelle hartslag, het zijn allemaal signalen dat we ons onveilig voelen. En het allerbeste, snelst werkende antidotum hiervoor? Bewegen met dat lijf. Het liefst ergens buiten, in de natuur. Ons brein en ons lichaam ontspannen zich vrijwel meteen wanneer we fysiek actief zijn, de vrije ruimte om ons heen voelen en alle zintuigelijke prikkels van de natuur waarnemen. En een ontspannen mens is een mens die makkelijker nieuwe informatie opneemt en onthoudt dan een gespannen mens. Klinkt logisch, toch?

Er is zelfs vrij veel onderzoek gedaan naar de voordelen van buiten leren. Veel van dit onderzoek is met schoolkinderen gedaan, maar voor volwassenen geldt het principe even goed. Het onderzoek bevestigt iets wat we ons volgens mij intuïtief allang weten: wanneer we buiten in de natuur lopen, voelen we ons gelukkiger en minder gestrest. Onze ademhaling wordt rustiger, onze bloeddruk en hartslag dalen, en onze stemming verbetert. Zelfs na een korte wandeling in de frisse buitenlucht kunnen we ons vaak beter concentreren en voelen we ons weer gemotiveerd en geïnspireerd.

“We ontspannen ons vrijwel meteen wanneer we fysiek actief zijn, de vrije ruimte om ons heen voelen en alle zintuigelijke prikkels van de natuur waarnemen.”

Een natuurlijke én efficiënte manier om Engels te leren

Het concept van Walk Your Talk is hierop gebouwd. Ik ben ervan overtuigd dat mensen makkelijker en effectiever nieuwe informatie (bijvoorbeeld een taal) kunnen opnemen, verwerken én onthouden als ze dat doen terwijl ze buiten lopen. Inmiddels is dit meer dan alleen een persoonlijke visie geworden en kan ik vanuit de ervaring spreken.

Het wandelend Engels leren blijkt vaak ook als minder confronterend te worden ervaren dan wanneer je in een klassikale setting leert. In plaats van dat je statisch in een groep aan een tafel zit met een leraar of docent tegenover je, lopen we tijdens de lessen met z’n tweeën, naast elkaar. Doordat je een-op-een les van mij krijgt, kan ik me helemaal op jouw wensen en situatie focussen. In plaats van rijtjes woorden of grammaticale regels te leren, voeren we gewoon ontspannen gesprekken met elkaar in het Engels. Je leert hierdoor de taal in context te spreken en te begrijpen. Je zult ook Engels leren spreken zoals een native speaker dat doet, dus met spreekwoorden en samengevoegde woorden en klanken als ‘I dunno’ (‘I do not know’) en ‘I’m gonna’ (‘I am going to’). Niet alleen is dit gewoon hartstikke leuk, het zal je ook helpen om jouw Engelssprekende klanten, collega’s, vrienden of schoonfamilie beter te begrijpen.

Naar mijn idee biedt deze ‘Engels-leren-terwijl-je-wandelt’ methode voor veel mensen een veel natuurlijkere en efficiëntere manier om de taal te leren dan de meer klassieke lesmethodes. Bovendien krijg je hiermee volop de kans om te oefenen met het spreken. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze wat Engels betreft eigenlijk heel veel verstaan, maar dat waar ze vooral moeite mee hebben is het spreekgedeelte. Juist omdat ze zelden de kans krijgen om hiermee te oefenen. En doordat ze het te weinig spreken (of er niet genoeg goede feedback over krijgen van een native speaker 😊), voelen ze zich er steeds ongemakkelijk en onzeker over. Deze vicieuze cirkel help ik je dus te doorbreken!

Heb je vragen over de lessen van Walk Your Talk Zwolle of twijfel je erover of het iets voor jou is? Bel of mail me dan, dan bespreken we samen wat jij nodig hebt.