Een taal leren kost nu eenmaal tijd, maar levert je ook heel veel op. Hou vol! Photo by Nigel Tadyanehondo on Unsplash

In het Engels kun je het Nederlandse woord veel vertalen met zowel much als many. Van studenten hoor ik vaak dat ze vroeger op school wel geleerd hebben hoe je much en many op de juiste manier moet gebruiken, maar ja…hoe zat het alweer…?

Even tellen

Tijd voor een kleine opfrisser, dus. Om te beginnen moeten we weer ophalen hoe het alweer zat met telbare en ontelbare zelfstandige naamwoorden. Een zelfstandig naamwoord is een persoon, plaats, object, emotie of idee. Alles wat geteld kan worden, hetzij enkelvoud – een hond, een huis, een vriend, etc. hetzij meervoud – een paar boeken, veel sinaasappels, enz. noemen we een telbaar zelfstandig naamwoord. Met andere woorden, als je een getal voor het woord kan zetten, dan is het telbaar: 34 wasberen, 8 ideeën, 14 potloden, etc.

Ontelbare zelfstandige naamwoorden zijn zaken die niet geteld kunnen worden. Je kunt er meer of minder van hebben, maar de hoeveelheid ervan kun je niet met een getal aangeven. Zo kun je bijvoorbeeld niet zeggen She had three happinesses of Larry really missed his mother’s 26 advices. Je hebt dus andere woorden nodig om aan te geven hoeveel of hoe weinig ervan is, zoals some, a little, a piece of, a group of, etc.

Much vs. many

Oké, nu even terug naar much en many. Het woord much gebruik je als het zelfstandig naamwoord niet telbaar is. Hier even wat voorbeeldzinnen:

We haven’t got much rice left. (We hebben niet veel rijst meer over.)

I have so much work to do today. (Ik heb zoveel werk te doen vandaag.)

She doesn’t have much luck these days. (Ze heeft niet veel geluk tegenwoordig.)

Many gebruik je als het zelfstandig naamwoord wel telbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen:

How many times have you been to Portugal? (Hoe vaak ben je naar Portugal geweest?)

There are too many people at this party. (Er zijn te veel mensen op dit feest.)

Did you get many presents for your birthday? (Heb je veel cadeaus gekregen voor je verjaardag?)

Je hebt natuurlijk nog veel meer van dit soort woorden in het Engels om hoeveelheden aan te geven. Woorden als some, a little, a few en several. Wil je weten hoe je dit soort woorden moet gebruiken, hou mijn posts dan in de gaten!

Mini quiz

Nu je weet hoe het zit met much en many, lukt het je vast om deze mini quiz op te lossen 😉. De antwoorden vind je onderaan deze blog (maar niet spieken, hoor!).

  1. How___ children does Bob have?
  2. There were not___ people at the meeting.
  3. How ___ coffee do you drink every day?
  4. She has___ friends, in ___ countries.
  5. There is not ___ research on that topic.

Weet je nog meer verwarrende woorden in het Engels en wil je dat ik die voor je uitleg in een van mijn blogs? Stuur me dan een berichtje via het contactpagina, dan ga ik er voor je naar kijken!

Antwoorden: 1. many 2. many 3. much 4. many, many 5. much