Photo van Kyle Sudu via Unsplash
Vind je Engels spreken soms ook superspannend? Van cursisten hoor ik er regelmatig over: hoe onzeker ze zich vaak voelen wanneer ze een gesprek in het Engels moeten voeren. Bang om bijvoorbeeld fouten te maken of om woorden verkeerd uit te spreken. Over dit thema hoor ik zelfs zo vaak dat ik er hier een blog aan gewijd heb.
Vandaag kom ik weer op dit thema terug, deze keer met zeven handige tips om je te helpen je angst voor het Engels spreken te overwinnen.
- Geef jezelf toestemming om fouten te maken
Veel mensen die Engels leren zijn gefocust op het vermijden van fouten. Maar wist je dat fouten maken een essentieel onderdeel is van ieder leerproces?
Fouten móet je juist maken om te kunnen leren. Als je geen fouten maakt, groei je niet.
Een andere reden waarom het beter is om niet teveel de focus te leggen op het vermijden van fouten, is dat het je spreekvaardigheid juist in de weg kan zitten. Je hebt dan juist meer kans dat je vastloopt of gaat blokkeren.
Door tegen jezelf te zeggen dat het oké is om fouten te maken – en sterker nog, om ze als groeikansen te zien – vergroot je je comfortzone. Je geeft jezelf ruimte. En door jezelf ruimte te geven, ontspan je, waardoor je ook weer minder vast zal lopen.
- Verander je gedachten
We zijn er allemaal op ingesteld om pijn te vermijden. Dat is heel natuurlijk. Als je een paar keer iets naars hebt meegemaakt, bijvoorbeeld dat je niet uit je woorden kwam in het Engels, of dat je ooit een keer iets ‘raars’ of verkeerd hebt gezegd, ontstaat daar vaak een hele lading spanning op (je moest eens weten wat voor gekke dingen ik ooit allemaal heb gezegd toen ik Nederlands aan het leren was…). Je brein verzint dan allerlei negatieve boodschappen die zich iedere keer weer herhalen op momenten dat je Engels moet spreken. Hoe vaker je die negatieve gedachten herhaalt, hoe meer je er in gaat geloven dat ze waar zijn.
Maar je hoeft natuurlijk niet alles te geloven wat je denkt. Hoewel je je misschien zorgen maakt dat iets wat je zei gênant was, of dat je uitspraak niet perfect was, probeer dit soort gedachtes uit te dagen. Herinner jezelf eraan dat het waarschijnlijk best meeviel en dat niemand perfect uit een ei is ontsprongen. Spreek met jezelf af dat je voortaan bij iedere kritische gedachte die bij je opborrelt, jezelf ook een compliment geeft. Dus: Wat stom dat ik alweer diezelfde fout maakte Wat stoer van me dat ik zo mijn best blijf doen!
- Take it easy
Gaat het gesprek in het Engels je te snel en heb je moeite om alles te volgen? Of lukt het je niet om op tijd de juiste woorden te vinden?
Wat zou het dan fijn zijn als je het gesprek in een wat tragere tempo zou kunnen laten verlopen. Dat je iets meer de tijd hebt om na te denken over wat je wil zeggen.
Nou…het gekke is, dit is wel mogelijk.
Door het gesprek te vertragen wordt het een stuk makkelijker om eraan deel te nemen, wat je zelfvertrouwen ook zal vergroten. Weten hoe je zoiets doet? Ik geef je twee tips:
Tip 1 is heel simpel: vraag je gesprekspartner(s) om wat langzamer te praten. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in het gesprek en het belangrijk vind om alles goed te kunnen volgen. Vaak werkt dit heel goed, hoewel het misschien wat ongemakkelijk kan voelen om zo voor jezelf op te komen. Vind je dit lastig, probeer dan tip 2.
Tip 2 Een minder opvallende manier om het gesprekstempo te bepalen is om jouw eigen spreeksnelheid te veranderen. Wil je dat het gesprek wat langzamer gaat, ga dan zelf iets langzamer praten. Je kunt dit heel subtiel doen door de woorden zelf een tikkeltje langzamer uit te spreken, maar ook door kleine micro-pauzen tussen je woorden en zinnen te laten vallen. Je zult dan merken dat de ander vanzelf jouw tempo zal gaan spiegelen.
- Maak voor jezelf een spiekbriefje
Het kan je een heel stuk spanning schelen als je voor jezelf een spiekbriefje maakt met een aantal veelvoorkomende Engelse zinnen. Ga eerst eens even goed opletten in welke situaties je vaak vastloopt. Wat zou je in deze situaties het liefst willen zeggen? Bedenk hoe je dit in het Nederlands zou zeggen en gebruik een website als Reverso Context om het naar het Engels te vertalen.
Om je alvast op weg te helpen geef ik je hier een aantal handige zinnen in het Engels:
Would you mind speaking more slowly, please? (Zou je wat langzamer willen praten, alsjeblieft?)
Could you please repeat that? I didn’t understand you. (Kun je dat alstublieft herhalen? Ik verstond je niet.)
Could you please write that down? (Zou je dat alsjeblieft willen opschrijven?)
If I understand you correctly, what you are saying is… (Als ik je goed begrijp, zeg je dat…)
So, in other words, what you’re saying is… (Dus met andere woorden..)
- Verruim je blik
Als we ons onveilig of ongemakkelijk voelen zijn, zijn we geneigd om onze blik letterlijk en figuurlijk te vernauwen. We focussen onze aandacht dan op dat angstig gevoel en op de angstgedachten. Daarmee zetten we ze juist onder een vergrootglas en maken we ze groter en sterker. Ons vecht-vluchtsysteem wordt dan ook meteen actief waardoor we allerlei spanningssignalen in ons lijf merken, zoals klamme handen, een droge mond en een versnelde hartslag en ademhaling.
Iedereen kent dit gevoel wel. Het is hartstikke normaal om je soms zenuwachtig te voelen of om dingen eng te vinden. Belangrijk is om je bewust te zijn van de momenten dat het voorkomt. Merk het dan gewoon op, zonder er een oordeel aan te geven. Wees gewoon nieuwsgierig en stel jezelf de vraag ‘wat vind ik hier nu zo eng aan? Waar ben ik precies bang voor’ Kom je dan uit op bepaalde overtuigingen, verwachtingen of negatieve gedachten over jezelf, kijk dan weer terug bij de 2e tip in dit lijstje.
Verder is er een hele simpele, snelle ontspanningsoefening die je overal kunt doen. Het valt niemand op en duurt maar een paar minuten. Je kunt de oefening zowel staand als zittend doen en zowel binnen als buiten. Het gaat zo:
- Zorg dat je beide voeten plat op de grond hebt. Kijk dan even rustig om je heen in de ruimte waar je bent. Je kunt dit vrijwel onopgemerkt doen, gewoon door je ogen wat te bewegen.
- Kijk om je heen en ga je bewust oriënteren op wat je allemaal in je omgeving waarneemt. Benoem deze dingen in je gedachten, bijvoorbeeld ‘ik zie een stoel/boom/mens/etc., de zon schijnt/het is bewolkt, ik hoor vogelgeluiden/mensen praten/de auto’s op de weg.’
- Breng je aandacht nu terug naar je nabije omgeving en merk voor jezelf op hoe je lichaam met je omgeving verbonden is. Misschien voel je de grond onder je voeten, een bries op je gezicht, of je rug tegen de leuning van de stoel waar je op zit.
Meestal voel je je na deze eenvoudige oefening al meer ontspannen en heb je de regie voor jezelf weer terug. Voel je weer de spanning opkomen dan kun je rustig de oefening weer herhalen.
- Lach erom!
Lachen werkt vaak het allerbeste tegen spanning. Zelfs een glimlach kan soms al een beetje helpen. Misschien ken je wel het experimentje met het potlood? Onderzoekers lieten mensen een potlood tussen hun tanden klemmen zodat hun mond een glimlach vormde. Doordat je gezichtsspieren gebruikt op dezelfde manier als bij een glimlach zou dit je hersenen een soort ‘geluksboodschap’ sturen. Of misschien wordt je gewoon een beetje melig van het feit dat je je een beetje voor aap voelt staan.
Zie je het niet zitten om rond te lopen met een potlood tussen je tanden, probeer dan eens een Engelse tongbreker. Ze werken niet alleen goed op de lachspiertjes, ze helpen ook om je Engelse uitspraak te verbeteren:
- How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
- Peter Piper picked a peck of pickled peppers
- Fuzzy Wuzzy was a bear. Fuzzy Wuzzy had no hair. Fuzzy Wuzzy wasn’t fuzzy, was he?
- Fred fed Ted bread, and Ted fed Fred bread
- A happy hippo hopped and hiccupped
7. Ga oefenen met een native speaker
Regelmatig hoor ik van mensen dat ze over het algemeen Engels goed kunnen verstaan, maar dat ze vooral moeite hebben met het spreekgedeelte. Juist omdat ze te weinig de kans krijgen om met het spreken te oefenen. En doordat ze Engels te weinig spreken (of er niet genoeg goede feedback over krijgen van een native speaker 😊), voelen ze zich er steeds ongemakkelijk en onzeker over. Dit is nu precies de vicieuze cirkel die ik je help te doorbreken tijdens de ‘wandelende Engels lessen’.
Doordat je een-op-een les van mij krijgt, kan ik me bovendien helemaal op jouw wensen en situatie focussen. In plaats van rijtjes woorden of grammaticale regels te leren, voeren we gewoon ontspannen gesprekken met elkaar in het Engels. Je leert hierdoor nieuwe woorden en zinnen op een natuurlijke, ontspannen manier en krijgt volop de kans om zonder druk of spanning te kunnen oefenen. Je angst voor het Engels spreken wordt hierdoor geleidelijk aan steeds kleiner en hanteerbaarder.
Lijkt het je heerlijk om eindelijk eens met gemak en zelfvertrouwen gesprekken in het Engels te kunnen voeren? Daar help ik je graag mee!
Heb je vragen over de lessen van Walk Your Talk Zwolle of twijfel je erover of het iets voor jou is? Neem dan contact met me op, dan bespreken we samen wat jij nodig hebt.